YIN YOGA

Yin yoga is een combinatie van de traditionele hatha yoga en verschillende disciplines uit de Chinese taoïstische traditie. De Chinese geneeskunde is de basis van Yin yoga.

Het Yin-Yangteken is een van de bekendste Chinese symbolen in het westen. De witte helft van de cirkel is de Yang kant en de zwarte helft is de Yin kant. In het symbool staat een witte punt in de zwarte helft en een zwarte punt in de witte helft. De punten en de golfbeweging van het symbool geven de voortdurende wisselwerking van beide krachten aan.

Het symbool staat voor balans en harmonie. Balans tussen stil en dynamisch, tussen langzaam en snel, tussen vrouwelijk en mannelijk of tussen koud en warm. Alles in het leven is Yin en Yang, deze tegenstellingen kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze vullen elkaar aan.

Yin yoga is een yogastijl waarin diepe ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie (Chi) samenkomen. Yin yoga is een tegenhanger van ons hectische leven; the calm in the storm.

Wat betekent Yin yoga voor jou?

Ondanks dat deze yogastijl erg passief overkomt, kunnen de houdingen behoorlijk uitdagend zijn op zowel fysiek als mentaal vlak. Je leeft doorgaans veel in je hoofd en je staat niet altijd in contact met je lichaam. Jouw lichaam vertelt je veel, maar je negeert het of je bent niet in staat om te horen en te voelen wat je lichaam je te vertellen heeft. Yin yoga kan je helpen om beter om te gaan met je hectische en drukke leven en weer in contact te komen met je lijf. In Yin yoga ontmoet je de kracht van stilte, met een ‘zijn-modus’ in plaats van een ‘doe-modus’, leer je accepteren, loslaten en naar binnen kijken.

In Yin yoga leer je om de grenzen van je lichaam weer te kunnen voelen en krijg je de tijd en de ruimte om de grenzen van je eigen lichaam en geest te leren kennen. Yin yoga is langzaam, statisch, zacht en met focus op overgave en loslaten.

Yin yoga les

Tijdens Yin yoga ligt de focus op het stimuleren van weefsels die dieper in het lichaam liggen zoals bindweefsel, pezen, ligamenten en gewrichten (Yin weefsels). Aan deze weefsels besteed je vaak weinig tot geen aandacht bij het beoefenen van actieve yogastijlen. Tijdens een Yin yoga les zijn je spieren ontspannen en adem je met een rustige, natuurlijke ademhaling. Een Yin yoga les is statisch. Er is geen dynamische flow en de overgangen tussen de houdingen zijn rustig. In Yin yoga blijf je langer in een houding; gemiddeld zo’n 3 tot 5 minuten. In een Yin yoga les wordt vrijwel geen gebruik gemaakt van spierkracht. De meeste Yin houdingen zijn daarom zittend of liggend.

Effecten van Yin yoga

Yin yoga heeft veel effect op zowel fysieke, psychische als energetische processen in je lichaam. Door het beoefenen van Yin yoga zal je na verloop van tijd:

  • ervaren dat je weefsels soepeler worden en je bewegingsruimte toe zal nemen
  • merken dat je minder stress hebt
  • minder spanning in je lichaam ervaren en verlichting van klachten in je (onder)rug, benen en heupen
  • een meer soepel lichaam krijgen
  • gewrichten en bindweefsel mobiliseren, verlengen en versterken
  • bindweefsel, zoals banden en kraakbeen, stimuleren, waardoor het zich kan verstevigen en eventueel herstellen
  • meridianen stimuleren (het openen van energiekanalen) waardoor de stroom van ‘Chi’ (levensenergie) wordt bevorderd en eventueel aanwezige energetische blokkades worden opgeheven
  • de productie van hyaluronzuur stimuleren wat zorgt voor hydratatie
  • het verouderingsproces vertragen
  • leren bewust te zijn van het moment en de tijd te nemen voor je lichaam en je gevoel
  • merken dat als je lang in een houding blijft, je uitgenodigd wordt om je mentale en je emotionele weerstand te observeren en los te laten

Wat heb je nodig tijdens een Yin yoga les?

Yin yoga gaat over goed voor jezelf zorgen en zorgen voor jouw comfort. Draag daarom comfortabele kleding waar je fijn in kan bewegen. Denk ook aan warme kleding zoals een sweater of vest en een paar warme sokken. Tijdens een Yin yoga les gebruik je een matje en maak je gebruik van Yoga props zoals Yoga blokken, een bolster of meditatie kussen en (eigen) dekens.

Meedoen aan een Yin yoga les

Wil je Yin yoga zelf ervaren bij Bright by Maris? Bekijk dan het ROOSTER. De lessen worden gegeven door Maris.